Wat is een cryptocurrency?

Een cryptocurrency is simpel gezegd een digitale valuta, oftewel digitaal geld. Cryptocurrencies kunnen net als “gewone” valuta gebruikt worden om betalingen te verrichten. Binnen het netwerk van de betreffende cryptomunt zal een betaling moeten worden bevestigd door meerdere onderdelen van het netwerk, waarna de transactie wordt vastgelegd in de blockchain.

Een cryptocurency kan verschillende zaken vertegenwoordigen, afhankelijk van de cryptomunt die je kiest. Bitcoin staat bijvoorbeeld puur voor een betalingsmiddel. Je kunt betalingen middels Bitcoin doen of het als investering zien. Er zijn meerdere munten die dit principe aanhouden, waaronder bijvoorbeeld Dash en Monero. Maar, er zijn ook cryptocurrencies die een daadwerkelijk doel hebben, bijvoorbeeld voor het gebruik van de blockchain van die specifieke munt. Partijen die de blockchain willen gebruiken moeten in de betreffende munt betalen. Daarnaast zijn er cryptomunten die je als aandeel in een bedrijf kunt zien. Het bedrijf haalt met de uitgifte van de cryptocurrency geld op en de waarde stijgt wanneer het bedrijf beter presteert of groter wordt. Het is verstandig om per cryptomunt waar je in geïnteresseerd bent goed te gaan lezen waar deze munt voor staat en hoe de waarde van de munt bepaald wordt. Een goede plek waar je de meeste informatie kunt vinden is Reddit. Hier vind je zogenaamde subreddits waar per cryptocurrency informatie gedeeld wordt en discussies gevoerd worden.

Geen centrale autoriteit

Cryptocurrency werkt anders als in het huidige monetaire stelsel van banken. Wanneer er een transactie wordt uitgevoerd is er een centrale autoriteit (banken) die bij zal houden van welke rekening het bedrag af zal gaan en op welke rekening dit er weer bij komt, zodat het geld maar één keer kan worden uitgegeven. Ook het bewaren van het geld op een rekening wordt geregeld door de bank. Cryptocurrency is gedecentraliseerd, wat wil zeggen dat er geen centrale autoriteit bestaat om de transacties bij te houden. Iedereen moet echter wel over dezelfde informatie kunnen beschikken om ervoor te kunnen zien wie op welk moment over welk bedrag beschikt. Daarvoor bestaat de blockchain, een soort openbaar registratiesysteem dat werkt als een ouderwets grootboek.

Naast het feit dat digitale munten gedecentraliseerd zijn, zonder tussenkomst van een bank die failliet kan gaan, geldt dat cryptocurrency voor iedereen voor handen is. Niemand wordt uitgesloten en iedereen kan er betalingen mee verrichten, ook internationaal. Cryptocurrency is niet gelimiteerd tot een land, maar kan wereldwijd gebruikt worden. Transacties worden versleuteld opgeslagen en verzonden en ook jouw identiteit zal anoniem blijven bij de meeste munten, waardoor de digitale valuta zeer veilig is, zolang jij in ieder geval je digitale portemonnee (de zogenaamde wallet) goed bewaard en niet kwijt raakt. Ga hier zorgvuldig mee om, want je zult niet de eerste zijn die de wallet door eigen toedoen is kwijtgeraakt. Houdt ook rekening met het feit dat een transactie niet teruggedraaid kan worden. Wees dus erg zorgvuldig bij het overboeken. Eén verkeerd ingevoerd getal en je bent zomaar meer geld kwijt dan je van plan was om over te boeken.

Soorten cryptocurrency

Bitcoin is de meest bekende cryptocurrency, terwijl ook Ethereum en Ripple nog redelijk veel bekendheid genieten. Wist je dat er bijna 3000 verschillende cryptocurrencies bestaan? Op de website Coinranking.com kun je precies zien hoeveel verschillende soorten er zijn. Op het moment van schrijven staat de teller op 2699 verschillende soorten. De afgelopen tijd loopt de teller flink op. Alleen al in de afgelopen twee maanden zijn er 250 nieuwe soorten bijgekomen. In dit huidige tempo zullen er in maart 2018 meer dan 3000 verschillende soorten bestaan.

Initial Coin Offering: Lancering van een nieuwe munt

Een lancering van een nieuwe digitale valuta wordt ICO genoemd, een Initial Coin Offering. Stap niet zomaar in de eerste de beste nieuwe munt, maar doe eerst gedegen onderzoek. Sommige bedrijven of mensen starten een nieuwe munt met als doel om veel geld op te halen, waarna jij berooid achter zult blijven. Jij kunt instappen bij een nieuwe munt, waarna er munten worden uitgegeven. In feite werkt het zoals aandelen, zodra de nieuwe munt op een exchange terecht komt kunnen de munten in waarde stijgen (maar ook dalen). Zo’n start-up in de cryptocurrency-markt kan verschillende tokens uitbrengen. De ouderwetse aandelen kun je herkennen in Equity of dividend tokens. Als houder van zulke tokens krijg je periodiek een vergoeding als een deel van de winst of een bepaald percentage van de omzet. Ook kunnen er utility tokens worden uitgegeven. Hiermee kun je vaak bepaalde voordelen opbouwen binnen het platform.

Cryptocurrency kopen

Stap nooit zomaar blind in een bepaalde digitale munt. Net als op de aandelenmarkt zul je af en toe risico moeten nemen, maar neem in ieder geval geen onnodige risico’s door in een digitale munt van een malafide bedrijf te stappen. Hoe kom je nu aan cryptocurrency? Je kunt ze zelf gaan minen met een computer met een goede grafische kaart of je kunt cryptocurrency kopen.

Cryptocurrency minen

Cryptocurrency minen doe je met je eigen computer, en dan met name de grafische kaart. We nemen als voorbeeld de bitcoin. Er is geen oneindige voorraad Bitcoins, waarschijnlijk ligt het totale aantal op 21 miljoen. Net als bijvoorbeeld goud dient ook de bitcoin gedolven te worden. Bitcoins bestaan uit datablokken die door een enorm ingewikkelde wiskundige formule dient te worden gedolven. Hiervoor zet je de grafische kaart van de computer in om de formule op te lossen van het datablok. Hoe minder bitcoins er nog overblijven, hoe moeilijker het wordt om ze te minen. Vandaag de dag hoef je hier niet meer aan te beginnen met je eigen computer, want zijn er complete bitcoin-farms over de wereld opgebouwd om bitcoins te delven. Hier kun jij met je eenzame computer niet meer tegenop. Wellicht heb je bij andere digitale valuta nog wel succes. Er bestaan ook cloud mining-bedrijven, welke je kunt inhuren om cryptocurrency voor jou te minen.

Cryptocurrency kopen

Je kunt natuurlijk cryptocurrency kopen, dat is wellicht de meest gemakkelijke manier om aan cryptocurrency te komen. Doe gedegen onderzoek naar bepaalde cryptocurrency die jouw interesse hebben gewekt. Zorg dat je beschikt over een cryptocurrency wallet om het cryptogeld in te kunnen bewaren. Je kunt uiteraard bitcoins kopen, maar ook andere digitale munten. Bitcoin wordt vrijwel overal geaccepteerd, waardoor je deze digitale munt ook kunt gebruiken om andere cryptocurrency-munten aan te schaffen. Vervolgens kun je er ook in gaan handelen. Koop een bepaalde digitale munt tegen een lage koerswaarde en verkoop deze als de koers hoger is, zo kun je ook verdienen met cryptocurrency. Lees meer over cryptocurrency kopen. En lees onze handleiding voor de Binance Exchange waar je altcoins kunt kopen.