Kun je alleen hele Bitcoins of andere cryptocurrencies kopen?

Een vraag die we veel gesteld krijgen is of het alleen mogelijk is om hele Bitcoins of andere cryptocurrencies te kopen. Simpel gezegd is het antwoord daarop nee, maar dit geldt niet voor alle cryptocurrencies. We leggen het uit.

Een hele of een deel van een cryptocurrency kopen

Als we kijken naar Bitcoin dan is de vraag eenvoudig te beantwoorden. Je kunt een hele Bitcoin kopen, maar dat is met de huidige koersen niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig kun je ook een deel van een Bitcoin kopen, en dat deel achter de komma wordt uitgedrukt in Satoshi’s. Eén Bitcoin bestaat uit 100.000.000 satoshi’s dus je kunt ook een heel klein deel van een Bitcoin kopen.

Bij andere cryptocurrencies met een hoge waarde, waaronder Ethereum of Dash of Litecoin, geldt hetzelfde principe. Je kunt tot een aantal cijfers achter de komma van deze munten kopen. Wordt de waarde van een cryptocurrency kleiner, bijvoorbeeld bij Cardano (ADA) of Vechain (VET) dan is het vaak een stuk lastiger om een deel van een munt te kopen. Maar, waarom zou je dat willen als één muntje een paar cent kost?

Weet je niet welke cryptocurrencies je moet kopen? Lees dan onze aanraders door.

De reden dat het lastig wordt is dat exchanges en brokers vaak een minimale afname vereisen. Bijvoorbeeld bij Binance, de grootste exchange, moet een transactie minimaal 0,001 Bitcoin bedragen. Dat komt op het moment van schrijven neer op een kleine 10 euro. Je kunt dus voor minimaal 10 euro aan Bitcoin, Ethereum, Vechain, Cardano of een van de andere cryptocurrencies kopen. Mocht je 10 euro aan Vechain willen kopen dan wordt het aantal muntjes dat je krijgt vaak afgerond aangezien het om centen gaat. Bij digitale valuta met een wat hogere waarde krijg je dan bijvoorbeeld 5 hele en een deel van het zesde muntje.

Kortom, het is op papier altijd mogelijk om een deel van een cryptocurrency te kopen maar door de minimale eisen aan transacties krijg je bij digitale valuta met een kleine waarde vaak alleen hele munten.

Wil je in Nederland cryptocurrencies kopen? Gebruik dan de betrouwbare en goedkope Bitvavo Exchange.