Cryptocurrency kopen – zo werkt het

Een cryptocurrency kopen is vrij eenvoudig maar je moet wel weten waar je moet zijn. Je kunt ze aanschaffen met euro’s bij diverse websites en vervolgens kun je ze naar een exchange sturen om de grotere/bekendere munten te verhandelen voor de kleinere altcoins. Je begint als beginnende gebruiker in ieder geval bij een Nederlandse broker; een partij waar je eenvoudig met euro’s cryptocurrency kunt kopen.

Direct altcoins of Bitcoin kopen met euro’s

Als je direct snel en met euro’s (iDeal, creditkaart of bankoverschrijving) een altcoin of Bitcoin wilt kopen dan kun je terecht bij diverse websites, de zogenaamde brokers. Deze partijen bieden vaak in ieder geval de grotere crypto’s aan – Litecoin, Bitcoin en Ethereum – maar steeds meer partijen bieden ook een groot aanbod van altcoins – de kleinere digitale valuta. Wij raden vijf partijen aan om je cryptocurrencies te kopen;

Coinbase. Hier kun je Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin kopen. Het bedrijf heeft een eigen wallet, een eigen app en biedt een gebruiksvriendelijke ervaring. Betaling kan onder andere middels overschrijving en creditkaart.

Coinmerce. Hier kun je naast Bitcoin, Litecoin en Ethereum meer dan 70 populaire altcoins kopen. Coinmerce heeft eigen wallets, werkt eenvoudig en heeft bovendien een gratis app voor Android en iOS zodat je overal cryptocurrencies kunt kopen en beheren.

Bitvavo. Hier kun je naast Litecoin, Bitcoin en Ethereum ook terecht voor onder andere Stellar (XLM), Verge (XVG), Neo (NEO) en Ripple (XRP). Je kunt de coins in de wallet van Bitvavo opslaan of naar je eigen wallet sturen.

Bitcoin Meester. Hier heb je toegang tot een groot aanbod aan cryptocurrencies, waaronder Bitcoin (BTC), Tron (TRX), Stellar (XLM) en Vechain (VET). Je digitale valuta kun in de online wallet opslaan of naar een exchange of eigen wallet sturen.

LiteBit. Hier heb je naast Bitcoin de keuze uit tientallen altcoins, die je direct in de wallet van Litebit kunt opslaan of die je direct kunt versturen naar je eigen wallet of de wallet van een exchange. Betaling kan onder andere middels iDeal en creditkaart.

BTCDirect. Hier kun je Bitcoin, Ethereum en Litecoin kopen. Er is geen wallet dus je moet je aankoop versturen naar een eigen wallet of een exchange. Lees meer over soorten wallets. Betaling kan onder andere middels iDeal, overschrijving en creditkaart.

Het mooie is dat je bij deze partijen direct via overschrijving, creditcard of iDeal kunt betalen en dus direct de beschikking hebt over je cryptocurrency. Klein nadeel is dat je voor deze service wel een klein percentage extra betaalt bij aankoop.

Maar, hoe werkt dat dan?

We hebben voor bovenstaande brokers handleidingen geschreven waarin we je uitleggen hoe je precies cryptocurrency kunt kopen, van het aanmaken van een account tot het versturen van de coins naar je wallet. Alles leggen we uit in onze handleiding voor Bitvavo, onze handleiding voor Coinbase, onze handleiding voor Coinmerce, onze handleiding voor Bitcoin Meester, onze handleiding voor BTCDirect, en onze handleiding voor Litebit. Hier lees je precies hoe je bij deze partijen de cryptocurrency van jouw voorkeur kunt kopen.

Cryptocurrency kopen en naar je eigen wallet versturen

Wil je zo min mogelijk gedoe en wil je veilig en snel cryptocurrency kopen? Dan raden we je aan om cryptocurrency via een van de hierboven genoemde websites aan te schaffen. Deze cryptocurrencies kun je in een wallet opslaan – vaal bij de broker waar je de crypto’s gekocht hebt – en er niet meer naar omkijken, of je kunt ze naar een exchange sturen waar je verder kunt gaan handelen in andere cryptocurrencies. Wil je echt gaan handelen op een exchange of begin je net met investeren dan kun je het beste één van de grotere munten (Litecoin, Ethereum of Bitcoin) bij bovenstaande brokers kopen om deze veilig in een eigen of door de broker beheerde wallet te zetten of hiermee vervolgens te gaan handelen op een exchange.

Wil je puur en alleen Bitcoin (of Litecoin of Ethereum) kopen en geen altcoins aanschaffen? Dan kun je direct deze cryptocurrency kopen en deze naar een eigen wallet sturen. In onze handleidingen voor de vijf hierboven genoemde websites lees je hoe je de digitale valuta naar jouw eigen wallet laat versturen. Meer over deze wallets lees je in ons artikel over de soorten wallets.

Cryptocurrency op een exchange kopen

Wil je altcoins (andere munten dan Bitcoin, Ethereum of Litecoin) gaan kopen, dan kun je dat bij een aantal van de hierboven genoemde brokers doen, maar je kunt ook aan de slag op een exchange. Op deze exchange moet je eerst echter een waarde aan cryptocurrencies plaatsen om te kunnen gaan handelen. Hoe dat handelen precies werkt lees je in onze artikel over exchanges.

Als je wilt gaan handelen in altcoins, gebruik dan Bitcoin, Ethereum of Litecoin om je wallet op een exchange te vullen. Ethereum en Litecoin zijn iets goedkoper om te versturen en worden ook veel sneller verstuurd. Koop dus voor een specifiek aantal euro’s je Litecoin of Ethereum en laat deze naar een exchange sturen. Dit doe je door het wallet-adres van die munt op de exchange bij aankoop in te voeren. Koop je bijvoorbeeld Litecoin bij Bitvavo of Coinmerce en wil je gaan handelen op de Binance exchange, voer dan het LTC wallet-adres van jouw Binance-account in bij de ontvangstwallet op Bitvavo of Coinmerce.

Wij raden Binance aan als je wilt gaan handelen op een exchange. Deze exchange heeft het grootste aanbod aan altcoins, werkt perfect en biedt lage transactiekosten. Meer over deze exchange lees je op onze pagina over cryptocurrency op Binance kopen.

Vervolgens kun je de aangekochte cryptovaluta op de exchange laten staan of naar een eigen wallet sturen waar ze veilig opgeborgen zijn.

Beginnen met het kopen van cryptocurrencies

Wil je met het handelen in cryptocurrencies beginnen, maar weet je niet zo goed hoe en waar? In ons artikel met tips voor beginners zetten we de belangrijkste stappen onder elkaar waarmee je vlot, veilig en eenvoudig van start kunt gaan. Zo geven we je tips over onder andere het inrichten van je portfolio en het doen van eigen research.

Meer informatie

Wil je dieper in de materie duiken en nog meer lezen over het kopen, verkopen en verhandelen van cryptocurrencies? Lees dan onze tips door. Hier vind je onder meer informatie over het kopen van cryptorrency middels iDeal of bankoverschrijving, het lezen van grafieken van de koersen van munten, het kiezen van de juiste cryptocurrency, tien termen die je moet kennen en de beste strategie voor het handelen in cryptovaluta.

Tot slot willen we je wat extra tips geven in ons artikel met vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van cryptocurrency.