10 termen uit de wereld van cryptocurrency die je moet kennen

In de wereld van crypto wordt nogal eens met afkortingen en vage termen gegooid, maar als beginnend investeerder kan het lastig zijn alles direct te begrijpen. Daarom zetten we in dit artikel 10 termen uit de wereld van cryptocurrencies voor je onder elkaar.

Adres (walletadres)

Het walletadres of het ontvangstadres is het adres waarop je jouw cryptocurrencies wilt ontvangen. Dit is jouw persoonlijke wallet (portemonnee) voor de betreffende cryptocurrency of het walletadres van de betreffende cryptocurrency op een exchange. Meer hierover lees je in onze artikelen over de soorten wallets en het kopen van een cryptocurrency.

Altcoin

Een altcoin is een alternatieve munt, en eigenlijk komt het erop neer dat alles dat gen Bitcoin is, een alternatieve munt is. Zo zijn Ethereum en Litecoin altcoins. Meer hierover lees je in ons artikel over Bticoin versus altcoins.

Fiat

Fiat is een ander woord voor fysiek geld, zoals de euro en de dollar. Je kunt met fiat Bitcoins of andere digitale valuta kopen en deze in een wallet opslaan of verhandelen op een exchange. Er wordt bijvoorbeeld over fiat gesproken wanneer men het heeft over fysiek geld dat klaarstaat om te investeren in cryptocurrencies.

FOMO

FOMO staat voor Fear of Missing Out en is een veel voorkomende term die gebruikt wordt wanneer mensen investeren in een cryptocurrency die hard aan het stijgen is. Ze zijn bang om de boot (de grote winst) te verliezen en investeren dus als de munt al hard aan het stijgen is. Dit is een psychologisch ‘probleem’ en loopt vaak slecht af. Hoe voorkom je dit? Lees onze artikel over het kiezen van de juiste cryptocurrency.

FUD

FUD staat voor ‘Fear, Uncertainty en Doubt’. FUD wordt meestal gebruikt voor negatief nieuws dat expres de wereld in wordt gebracht om angst te zaaien en de koersen de laten dalen.

Hardfork

Een hardfork zien we met name bij Bitcoin regelmatig terug en betekent simpelgezegd dat er wijzigingen aan de software worden aangebracht die niet achterwaarts compatibel zijn met oudere versies. Er ontstaat dan een nieuwe versie van de software en een splitsing van de blockchain. In veel gevallen resulteert dit in een nieuwe munt. Bitcoin Cash is bijvoorbeeld een fork van Bitcoin.

ICO

Een ICO is een ‘Initial Coin Offering’. De lancering van een nieuwe cryptocurrency wordt een ICO genoemd. Het project zamelt dan geld in (vaak Ethereum of Fiat) en geeft voor dat geld eigen tokens/coins uit. Die coins verschijnen na de ICO-fase op een of meerdere exchanges waar ze verhandelt kunnen worden. Op dat moment is het een officiële cryptocurrency. Lees meet over wat een cryptocurrency precies is.

Pump and Dump

Pump and Dump staat voor een strategie waarbij een groep mensen (investeerders) een cryptocurrency snel in prijs wil laten stijgen door snel grote aantallen op te kopen. Dit doen ze zodat kleine investeerders (zoals jij en ik) dankzij FOMO ook gaan investeren. Op een specifiek punt besluit de groep hun coins weer te verkopen waardoor de prijs hard daalt en jij en ik overblijven met duur gekochte munten.

Whale

Een whale, oftewel walvis, is een investeerder of partij met een zeer groot aantal van een specifieke cryptocurrency. Een whale kan veel invloed hebben op de prijs van een munt. Als hij besluit zijn grote aantal munten te verkopen kan de prijs hard dalen.

Whitepaper

Een whitepaper is een document waarin het protocol en het idee van een specifieke cryptocurrency beschreven wordt. Het is aan te raden de whitepaper van een specifieke munt goed te lezen voordat je er in investeert. Op deze manier krijg je een idee van waar de coin precies voor staat en of er perspectief is. Lees meer over hoe je research naar cryptocurrencies doet.

Meer informatie

Lees verder voor meer informatie over de veiligheid van cryptocurrencies en de vijf fouten die je niet moet maken wanneer je cryptocurrencies koopt.