Is cryptocurrency veilig en hoe zorg je voor extra beveiliging?

Een vraag die we veel gesteld krijgen is of cryptocurrency nu veilig is. We horen immers steeds meer verhalen over hacks en verloren cryptocurrencies voorbij komen. Toch is het gebruik van cryptocurrencies veilig te noemen, mits je zelf maatregelen neemt om de veiligheid te optimaliseren.

Laten we voorop stellen dat het gebruik, het opslaan en verhandelen van cryptocurrencies de verantwoordelijkheid van de eigenaar is, en ook alleen de eigenaar. Het grote voordeel van de cryptowereld is dat het gedecentraliseerd is en er dus geen centrale bank is die over je geld ‘waakt’. Alleen jij hebt toegang tot jouw digitale valuta en alleen jij bent ervoor verantwoordelijk. Dit betekent dat de veiligheid voor een groot deel bij jezelf ligt. Middels een aantal stappen zorg je ervoor dat je veilig in cryptocurrencies kunt handelen en ze ook veilig kunt bewaren;

Veilig in een eigen wallet

Als je cryptocurrencies wilt bewaren dan heb je hiervoor een wallet nodig, een soort portemonnee maar dan digitaal. Er zijn verschillende soorten wallets, waarover je in ons artikel over wallets meer kunt lezen. Zo kun je kiezen voor een online wallet waarbij de website waar je de wallet aanmaakt jouw private keys (geheime inlogcode) beheert. Je kunt ook gaan voor een paper wallet, waarbij jij de private key offline beheert. De beste en veiligste manier is echter de hardware-wallet, een beveiligde usb-stick met speciale software om jouw digitale valuta te beheren.

In alle gevallen is het van groot belang dat je jouw eigen wachtwoorden, private keys en wallet-adressen veilig opslaat. Wij raden aan dit niet online te doen maar offline. Bewaar je gegevens op een vel papier en leg deze op een veilig plek. Maak een kopie en leg deze bij iemand die jij vertrouwt. Ook kun je een beveiligde USB-stick aanmaken waarop je de informatie opslaat.

Exchange wallets

Als je handelt in cryptocurrencies dan ben je toegewezen op een exchange, een plek waar je bijvoorbeeld Bitcoins kunt verhandelen voor Vechain of Litecoin. Elke munt die op een exchange verhandelt kan worden heeft in jouw account zijn eigen wallet. Dit kun je zien als een online wallet want de exchange deelt geen private keys uit en je hebt puur met je wachtwoord toegang tot alle wallets. Exchange wallets kun je dus het beste gebruiken voor alleen het verhandelen van cryptocurrencies. Heb je munten gekocht en wil je deze voor langere termijn bewaren, zet ze dan in een eigen wallet, waarvan je zelf de private keys hebt.

Je kunt jouw account op een exchange wel extra beveiligen. In de meeste gevallen bieden exchanges de mogelijkheid om Google Two Factor Authentication (2FA) te activeren. Dit betekent dat je de gratis Google Authenticator-app op je mobiel gebruikt om in te loggen. Na het invoeren van je wachtwoord voor de betreffende exchange wordt je gevraagd om de 2FA-code die in de app getoond wordt in te vullen. Die code is puur en alleen voor jou en verandert elke 30 seconden. Hiermee krijgt jouw account een belangrijke extra beveiligingslaag.

Walletadressen

Ben secuur met het versturen van cryptocurrencies. Zorg dat je exact het juiste walletadres invoert wanneer je munten verstuurt. Zit er een foutje in? Dan ben je je munten namelijk kwijt. Controleer het adres minimaal drie keer zodat je zeker weet dat de munten in jouw wallet verschijnen. Het maakt niet uit waar die wallet staat, het adres moet exact overeenkomen.

Houd private keys veilig

We hebben het er hierboven al kort over gehad; de private key waarmee je toegang tot een wallet (geen exchange wallet) krijgt. Zorg ervoor dat je deze private key nergens online opslaat en met niemand deelt. Ook als websites (afgezien die van jouw wallet om in te loggen) vragen om jouw private key dien je deze nooit te geven. Geen enkele officiële en goedaardige website zal om deze sleutel vragen.

Controleer websites

Met een cryptomarkt die alsmaar groter wordt, wordt ook het aantal partijen dat kwaadwillend is groter. Middels advertenties, slimme trucs en slinkse mails wordt je verleid om naar bepaalde websites te gaan en daar bijvoorbeeld jouw private key af te geven. Sowieso moet je jouw private key dus niet zomaar afgeven, maar check altijd ook de URL van de website die je bezoekt. Zorg dat deze exact overeenkomt met de website die je wilt bezoeken en zorg dat de https-beveiliging in orde is.

Wil je met cryptocurrencies aan de slag gaan? Lees dan hoe je een cryptocurrency koopt en neem onze handleiding voor Binance door als je cryptocurrencies op een exchange wilt verhandelen.