Wat is een mainnet en wat is een testnet?

Als je je al verdiept hebt in cryptocurrencies dan heb je de woorden mainnet en testnet waarschijnlijk al eens voorbij zien komen. Maar, wat is een mainnet nou precies, en wat bedoelt men met een tesnet? We leggen het je uit.

Mainnet en testnet

De meeste cryptocurrencies die op de markt verschijnen, vaak in de vorm van een ICO, hebben nog geen eigen blockchain. Deze digitale munten werken op de blockchain van – in de meeste gevallen – Ethereum. Maar het doel van de meeste cryptocurrencies is een eigen blockchain waarop transacties uitgevoerd kunnen worden. Of dit nu het verhandelen van geld of data is, dat maakt niet uit.

Wanneer een cryptocurrency zijn eigen blockchain uitrolt spreken we van een mainnet, het hoofdnetwerk van de betreffende coin. Maar, voordat het zover is worden alle features getest op een zogenaamd testnet. Dit testnet is, in tegenstelling tot het mainnet, niet opengesteld voor het publiek. Zodra alles naar behoren werkt wordt overgegaan op het mainnet, waarmee het product (datgene de cryptocurrency aanbiedt) ook daadwerkelijk gebruikt kan worden. Dit is vaak een grote en belangrijke stap voor een digitale munt, en gaat in veel gevallen ook gepaard met een flinke prijsstijging.

Op het moment van schrijven zijn er verschillende cryptocurrencies die op het punt staan hun mainnet uit te brengen. Onder meer Tron (TRX), VeChain (VET), EOS (EOS) en Ontology (ONT) komen met hun eigen blockchain.

Lees meer over het kopen van een cryptocurrency, of lees verder in onze artikelen over de belangrijkste termen in de cryptowereld en vijf fouten die je niet moet maken als je cryptocurrencies wilt kopen.