Moet je de waarde van je cryptocurrencies opgeven aan de belastingdienst?

Het investeren in cryptocurrencies kan je geld opleveren, maar je kunt er ook geld aan verliezen. Uiteindelijk is het vermogen dat je aankoopt en vermogen moet je opgeven aan de Nederlandse belastingdienst. Maar, hoe werkt dit precies? In dit artikel leggen we je uit welke fiscale regels in Nederland van toepassing zijn op het handelen in crypto.

De algemene regel: cryptocurrency en box 3

Voor bijna iedereen die wat geld in cryptocurrencies heeft zitten geldt deze regel; geef de waarde van je cryptocurrency portfolio op bij de belastingaangifte, in box 3 (overige bezittingen). Cryptomunten maken deel uit van je overige persoonlijke vermogen, waaronder bijvoorbeeld ook je aandelen en je spaargeld vallen. Dit vermogen bij elkaar opgeteld is het vermogen dat je in box 3 van de belastingaangifte moet opgeven.

Maar, de koersen fluctueren nogal dus welke waarde moet je opgeven? In principe geldt de waarde van 1 januari van elk jaar als de waarde die je op moet geven. Is de waarde van jouw cryptomunten heel klein (denk aan een paar honderd euro) dan is het geen ramp als het niet aangegeven wordt, maar de belastingdienst raadt aan alles gewoon op te geven. Dat laatste is wel belangrijk omdat de waarde van jouw munten het jaar erop zeer hard kan stijgen en dan heb je in ieder geval aangegeven waar en wanneer die waarde begonnen is. Overigens heeft iedereen een heffingsvrij vermogen. Zonder fiscaal partner is dit 30.000 euro en met fiscaal partner is dit 60.000 euro. Over dit bedrag in box 3 betaal je dus geen belasting.

Lees meer over het inrichten van je cryptocurrency portfolio en de vijf fouten die je niet moet maken als je cryptomunten koopt.

Het is verstandig om op 31 december om 23.59 uur de waarde van je cryptocurrency portfolio vast te stellen en deze waarde bij de belastingaangifte in te vullen. Het mag ook de volgende dag (wat het meest gunstig is) want er is nog geen duidelijke regel hiervoor. Zorg er wel voor dat je wat screenshots van de waarden op dat moment maakt en hoe je tot een totaalberekening komt. Zo heb je altijd antwoorden mocht de belastingdienst met vragen komen.

Een handige tip; mocht je gedurende het jaar ineens veel geld verdienen aan cryptocurrencies en dit liever niet aan de belastingdienst opgeven; zorg er dan voor dat je het tussentijds uitgeeft. Zo kun je er een auto of andere dure spullen van kopen. De waarde van je cryptocurrency portfolio op 1 januari van het volgende jaar zal dan niet te hard stijgen.

De uitzondering: cryptocurrency en box 1

Dit is de uitzondering want de meeste lezers zullen zich niet dagelijks met crypto bezighouden en het ook niet als zakelijke activiteit uitvoeren. Maar, mocht je een daytrader zijn en/of vanuit zakelijke activiteiten in cryptocurrencies investeren dan wordt het gezien als inkomen door werk. Dit heeft als gevolg dat je jouw cryptocurrency inkomsten moet opgeven in box 1 voor de belastingaangifte.

Moet je BTW betalen over cryptocurrencies?

Deze vraag is heel eenvoudig te beantwoorden aangezien het Europees Hof van Justitie hier al eens over geoordeeld heeft. Nederlanders hoeven geen btw te betalen over de aankoop of verkoop van cryptocurrencies. Het enige wat van toepassing is, is de belastingaangifte in box 3 of box 1.

Lees verder in ons artikel over welke cryptocurrencies je nu het beste kunt kopen. Begin je net met crypto? Lees dan onze tips voor beginners door.