Hoeveel procent van je portfolio moet bestaan uit Bitcoin?

Een vraag die we vaak gesteld krijgen is hoeveel procent van je portfolio – het totale aantal cryptocurrencies dat je gekocht hebt – nu uit Bitcoin moet bestaan. Dat is geen rare vraag aangezien Bitcoin (BTC) nog steeds de belangrijkste cryptomunt is. Nagenoeg alle digitale valuta hangen nog aan Bitcoin; als Bitcoin hard stijgt of daalt heeft dit direct veel invloed op de andere cryptocurrencies.

In ons artikel over het inrichten van je portfolio hebben we al uitgebreid stilgestaan bij hoeveel procent van je portfolio uit een bepaalde cryptocurrency of een groep cryptocurrencies moet bestaan. Met name voor beginners is een percentage van 40 procent voor Bitcoin een goede start, gevolgd door top 30 coins en de zogenaamde micro-cap munten.

Maar, als je al wat langer aan het traden bent dan kun je wellicht wat meer risico nemen en een lager percentage Bitcoin opnemen in je portfolio. Er is zelfs al onderzoek naar gedaan. De Universiteit van Yale raadt namelijk aan om minimaal 6 procent van je portfolio in Bitcoin (BTC) te hebben. Het gaat hier echter om je volledige investeringsportfolio, dus ook wat je investeert in vastgoed, aandelen, etc.

Lees meer over vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van cryptocurrencies en wat het juiste moment is om cryptocurrencies te kopen.

De reden hiervoor is volgens de onderzoekers dat grote institutionele investeerders BTC zien als een hoog gewaardeerde investeringskans. Omdat dit gerespecteerde investeerders zijn, werkt dit door bij andere beleggers, consumenten en bedrijven waardoor zij ook Bitcoin aanschaffen als beleggingsproduct. Verder geven de onderzoekers aan dat de echte cryptofans 6 procent moeten bezitten, terwijl de mensen die het minder boeit met 4 procent voldoende hebben. Kortom, waar je ook in investeert; BTC moet er altijd onderdeel van uitmaken.

Lees verder in ons artikel over welke cryptocurrencies je nu het beste kunt kopen. Begin je net met crypto? Lees dan onze tips voor beginners door.