Wat is het juiste moment om Bitcoin of een altcoin te kopen?

Het is een vraag die we regelmatig gesteld krijgen; wat is nu het juiste moment om een cryptocurrency te kopen? Dat is echter een vraag waar geen eenduidig antwoord op te geven is, maar waar we wel een paar richtlijnen voor kunnen geven. In dit artikel bespreken we drie indicaties waar je uit kunt opmaken wat het juiste moment is om een cryptocurrency als Bitcoin te kopen.

Buy low, sell high

Het is een zin die we veel tegenkomen in de cryptowereld; koop laag, verkoop hoog. Als je een cryptocurrency in het vizier hebt (na gedegen research) dan is het verstandig de grafiek van de koers te bekijken. Kijk naar de 4 uur-grafiek en naar die van één dag. Als de coin op een ATH (all time high) staat dan is het wellicht niet het beste moment op in te stappen dus wacht dan op een dipje.

Actie: Nu geen handelskosten wanneer je crypto koopt via Bitvavo

Het is ook heel verleidelijk om in een munt te stappen wanneer je de prijzen omhoog ziet schieten, maar in veel gevallen ben je dan al te laat en loopt het af met een domper. Dit principe wordt ook wel FOMO (Fear of Missing Out) genoemd. Zoom wat verder uit en koop niet zomaar een munt die op zijn hoogste punt in weken of maanden staat. Het is verstandig om goede munten die in een dip(je) zitten uit te zoeken en daarin te investeren. Laag kopen en hoog verkopen dus.

Bekijk de agenda en roadmap

Elke munt heeft (als het goed is) een whitepaper en een roadmap. Hieruit kun je opmaken wat de plannen van de cryptocurrency op de korte en lange termijn zijn. Belangrijk is dat er veel activiteit is en dat er een duidelijke stap voorwaarts gezet wordt. Investeer wat in alle plannen en kijk wanneer er bepaalde belangrijke momenten voor de betreffende munt zijn. Een goede website om in de gaten te houden is Coinmarketcal. Hier vind je de belangrijkste evenementen en aankondigingen van nagenoeg alle coins. Als er binnen een aantal weken of maanden belangrijke momenten voor de munt die jij wilt kopen aankomen kan het een goed instapmoment zijn. De kans dat de prijs omhoog gaat in de komende weken of maanden is dan groter. Let wel; als er binnen een of twee weken een belangrijke aankondiging plaatsvindt is de kans groot dat dit al in de prijs verwerkt zit. Bekijk dus hier ook de grafiek weer om te zien of je niet op de hoogtepunt koopt.

Bepaal de waarde van de munt

Uiteindelijk blijft ook dit allemaal speculatie. De bovenste twee punten zijn richtlijnen maar bieden geen garantie. Een cryptocurrency die op zijn hoogtepunt qua prijs staat kan bijvoorbeeld nog steeds doorgroeien zonder dip. Je kunt echter voor jezelf een waarde aan een munt hangen. Dit doe je door goed research te doen, zoals we in ons artikel over het kiezen van cryptocurrency beschreven hebben. Aan de hand van je bevinden, de huidige prijzen en de plannen van de coin kun je een prijs bepalen waarvoor jij een aankoop goed acht. Heb je een prijs in gedachten, dan kun je op een exchange een order (koop) vastzetten voor die prijs. Dat betekent niet dat je de munt direct koopt maar zodra de prijs naar het niveau zakt waarvoor jij wilt kopen, wordt je order direct geactiveerd en heb je de munt gekocht.

Wil je meer weten over het verhandelen van cryptocurrencies op een exchange? Lees dan onze handleiding voor Binance en handleiding voor KuCoin.

Bonustip

Een extra tip is om de ontwikkelingen in de markt in de gaten te houden. Dit kan via Reddit, social media en diverse nieuwswebsites over cryptocurrencies. Een negatief of positief nieuwtje over een bepaalde coin kan namelijk veel invloed op de prijs hebben. Bijvoorbeeld; zodra een land besluit cryptocurrencies te verbieden zien we over de gehele markt flinke prijsdalingen. Maar, wellicht is dat juist een moment om te kopen. Profiteer van de angst en paniekverkopen van anderen. Dat is een regel die al menigmaal positief heeft uitgepakt.

Lees meer over waar je cryptocurrencies kunt kopen en hoe je een cryptocurrency koopt.

Actie: Nu geen handelskosten wanneer je crypto koopt via Bitvavo