De prijs van Bitcoin of altcoins gaat omlaag, wat nu? Volg deze tips

Het is een vraag die we vaak gesteld krijgen; wat moet ik doen als de prijs van Bitcoin of mijn altcoins hard daalt? Nou, wat je zeker niet moet doen is in paniek raken. De markt voor cryptocurrencies gaat in golven. Soms stijgen prijzen, soms dalen prijzen. In dit artikel geven we je een aantal tips die je kunt volgen als de prijzen van jouw coins dalen.

Raak niet in paniek. Dit is een hele belangrijke want zodra je in paniek raakt ben je geneigd om snel je cryptovaluta te verkopen. Dat is (in de meeste gevallen) niet de bedoeling want de verwachting is nog altijd dat je er op lange termijn winst uit kunt halen. Blijft rustig en kijk naar de markt in zijn geheel.

Zoom uit. Dit heeft te maken met het voorgaande punt. Staar je niet blind op grafieken waarin je de prijsveranderingen per 15 minuten of per uur kunt zien. Zoom uit en kijk naar de koerswijzigingen van bijvoorbeeld het afgelopen jaar of half jaar. De kans is groot dat je dit al een geruster gevoel geeft.

Daalt één specifieke cryptocurrency hard? Zorg dan dat je jezelf gaat inlezen over wat er speelt. In ons artikel over hoe je een cryptocurrency kiest vertellen we je meer over de bronnen waar je belangrijke informatie vandaan haalt.

Kijk naar Bitcoin. Hoewel dit niet altijd alles zegt is Bitcoin nog steeds de belangrijkste cryptocurrency. Veel altcoins hangen nog steeds alleen aan Bitcoin en kunnen ook alleen met Bitcoin gekocht worden. Dit heeft tot gevolg dat wanneer Bitcoin hard stijgt of daalt de kans groot is dat de gekoppelde altcoins ook hard stijgen of dalen. Dit is een trend die je in de gaten kunt houden, want een flinke daling van jouw munten komt niet per se door slecht nieuws omtrent jouw coins. Misschien stijgt of daalt Bitcoin wel hard.

Dit punt heeft met bovenstaande te maken; je portfolio daalt misschien hard maar hoe zit het met de BTC (Bitcoin) waarde? Is de Bitcoin waarde van je portfolio hetzelfde gebleven of gestegen? Dan zit je wel goed en is de kans groot dat het puur een flinke daling van de prijs van Bitcoin is. Aangezien Bitcoin nog altijd de belangrijkste cryptocurrency is, is het een goed teken dat de BTC waarde van je portfolio groeit. Lees ook meer over hoe je jouw portfolio het beste inricht.

Heb je niet meteen al je geld ingezet? Dan is dit een mooie kans om aan ‘cost averaging’ te doen. Simpel gezegd betekent dit dat je de coins die dalen op het lage punt waar ze nu staan opnieuw aankoopt. Zo zorg je ervoor dat de gemiddelde aankoopprijs van de cryptocurrencies in jouw portfolio daalt. En met een lagere gemiddelde aankoopprijs is de winst procentueel alleen maar hoger zodra de koers weer stijgt.

Lees meer over hoe je een cryptocurrency kunt kopen en lees meer over wat het juiste moment is om Bitcoins en altcoins te kopen.