Sneller geld verdienen met margin trading (marge handel): wat is het eigenlijk?

Een term die we steeds vaker voorbij zien komen, zeker nu ook Binance de functie aan gaat bieden, is margin trading, ofwel marge handel. Het is een manier om sneller geld te verdienen met het handelen in cryptocurrencies. Maar, wat is margin trading nu precies? We leggen het je uit.

Wat is margin trading?

Je kunt natuurlijk op de normale manier cryptocurrencies kopen en verkopen. Je koopt een digitale valuta op een exchange tegen een bepaald bedrag, en wanneer je hem wilt verkopen doe je hetzelfde maar dan omgekeerd. Dit kent iedereen wel, maar margin trading is een functie die vooral voor geoefende handelaren gebruikt wordt en ook risico’s met zich meebrengt. Het is namelijk de mogelijkheid om met geleend geld te handelen in cryptovaluta, om zo een hefboom te gebruiken of om bepaalde posities in te nemen die je met gewoon kopen en verkopen niet zo eenvoudig kunt bewerkstelligen.

Margin trading is dus eigenlijk een geavanceerde manier van het kopen en verkopen van cryptocurrencies met door de exchange (en andere traders die cryptovaluta uitlenen) geleend geld, waarbij je volgens het jargon een positie opent wanneer je koopt en een positie sluit wanneer je verkoopt. Je positie kan een zogenaamde ‘long’ positie zijn waarbij je een specifieke munt koopt en inzet op een stijging van de betreffende munt. Je koopt iets wat je niet hebt eigenlijk. Je positie kan echter ook een ‘short’ zijn wanneer je inzet op een koersdaling. Dan verkoop je op dit moment iets wat je niet hebt aangezien je denkt dat de koers onderuit gaat.

Lees verder: Drie cryptocurrencies (altcoins) met veel potentie na 2019

Om beide posities te kunnen openen en dus met margin trading te kunnen beginnen moet je onderpand (margin) hebben. Je moet geld in jouw account hebben staan om cryptovaluta te kunnen lenen. Stel de koers doet niet wat jij verwacht, dan moet je de exchange geld betalen. Er moet dus voldoende geld op jouw account staan om dit schulden te dekken. Als de door jouw geopende positie op flink verlies staat, dan zal de exchange deze positie zelf automatisch sluiten om te voorkomen dat het verlies groter is dan de hoeveelheid onderpand (margin) die je in jw account hebt staan. Elke exchange heeft zijn eigen regels wat betreft het te lenen aantal van een cryptovaluta, het minimale onderpand (margin) en de kosten van het aangaan van een lening.

Voorbeeld ‘long’ positie

Wanneer je gelooft dat een cryptocurrency wel eens goed zou kunnen gaan stijgen en je wilt hier flinke winst op pakken dan kun je een long positie openen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om 10.000 euro in jouw account te zetten en een long positie te nemen op een digitale munt die een huidige waarde heeft van 10.000 euro (bijvoorbeeld BTC/EUR). Je kiest voor een hefboom (leverage) van 5 waardoor de exchange 5 BTC ter waarde van 50.000 voor jou zal kopen. Je hebt nu jouw positie geopend en ben de exchange dus geld schuldig. Mocht de koers van BTC stijgen naar 15.000 euro per stuk, dan is jouw positie op dat moment vijfmaal 15.000 euro waard (75.000 euro). Als je jouw positie nu sluit krijgt de exchange de 50.000 euro inleg en krijg jij de 25.000 euro winst. Echter, het omgekeerde geldt wanneer de koers daalt. Als BTC ineens 9.000 euro waard is en je besluit jouw positie te sluiten, dan heeft de exchange aan 45.000 euro niet genoeg. Je moet dus vanuit jouw eigen account 5.000 euro bijleggen. Je draait dus 5.000 euro verlies. Je kunt niet oneindig lenen want de exchange kijkt naar het geld dat in jouw account staat om te zien hoeveel er geleend kan worden zonder dat er schulden richting de exchange ontstaan. Je positie wordt dan ook vaak automatisch gesloten als je account leeg dreigt te raken.

Lees verder: Drie manieren om geld te verdienen met cryptocurrencies

Voorbeeld ‘short’ positie

Wanneer je denkt dat BTC hard onderuit zal gaan dan kies je voor een short positie. Je leent BTC van de exchange en die zal ze direct voor je verkopen en omzetten in euro’s. De positie is nu pas geopend dus er moet een moment komen dat je die Bitcoins terugkoopt met de euro’s waarvoor ze gekocht zijn. Is de koers gedaald dan houd je euro’s over aan deze transactie en maak je dus winst. Is de prijs gestegen, dan zul je euro’s moeten bijleggen om de Bitcoins te kopen en jouw positie te sluiten. Ook hier geldt weer dat de schuld uit jouw onderpand (margin) gehaald zal worden om het verschil goed te maken.

ACTIE: NU GEEN HANDELSKOSTEN WANNEER JE CRYPTO KOOPT VIA BITVAVO

Bij margin trading kun je zelf kiezen welke koers je gebruikt om te traden. Zo kun je ervoor kiezen om Bitcoin tegen de euro te gebruiken of Bitcoin tegen Litecoin. Als je denkt dat Litecoin het goed gaat doen tegenover Bitcoin maar wellicht minder zal presteren in relatie tot de euro, dan kun je er dus voor kiezen om een positie te openen van LTC tegen BTC. Er is dus meer speelruimte en het mooie is dat je geen van deze cryptovaluta hoeft te bezitten om aan margin trading te doen. Je hoeft alleen maar een onderpand (margin) in je account te hebben staan.

Margin trading is risicovol

Echter, het handelen in cryptovaluta met eigen geld brengt al risico’s met zich mee, laat staan het handelen in cryptovaluta met geleend geld en daar een hefboom bovenop. Je kunt ineens veel geld verliezen met margin trading dus lees je goed in voordat je eraan begint en wees bewust van de risico’s. Heb je niet veel ervaring met het handelen in cryptocurrencies, houd het dan vooral bij het normale handelen op een exchange.

Lees meer over de snelste en goedkoopste manier om in Nederland cryptocurrencies te kopen