Alles wat je moet weten over Stablecoins – wat is het en waarom gebruik je ze?

Stablecoin is een term die we steeds vaker voorbij zien komen en die ook belangrijk is wanneer je wilt handelen in cryptocurrencies. Maar, wat is een Stablecoin precies en wanneer gebruik je een Stablecoin? In dit artikel geven we je het antwoord op die vragen.

Wat zijn Stablecoins?

Simpel gezegd zijn Stablecoins cryptocurrencies die weinig volatiel zijn in prijs en 1:1 gekoppeld zijn aan een veelgebruikte valuta. Zo zien we diverse Stablecoins terug die gekoppeld zijn aan de dollar en dus altijd (ongeveer) 1 dollar waard zijn. Niet alleen valuta worden gebruikt, er zijn namelijk ook Stablecoins die gekoppeld zijn aan andere cryptocurrencies en zelfs aan edelmetalen als goud. Het idee achter Stablecoins is dat voor elke uitgegeven coin er een dollar (of euro, of gram goud, etc.) tegenover op een bank of in een kluis staat. Het bedrijf achter de Stablecoin garandeert hiermee dat ze daadwerkelijk activa bezitten en jou als bezitter van de coin een echte waarde geven.

Lees meer over Hoeveel procent van je portfolio moet bestaan uit Bitcoin?

Welke Stablecoins zijn er?

Het meest bekende voorbeeld van een Stablecoin is Tether (USDT). Tether is gekoppeld aan de dollar en het doel van Tether is een snel handelsmiddel op exchanges zijn waarbij 1 Tether altijd (ongeveer) gelijk is aan 1 dollar. Heb je 1 Bitcoin en verkoop je deze voor Tether dan krijg je, afhankelijk van de koers op dat moment, bijvoorbeeld 8.000 Tether.

Lees meer over het verschil tussen TUSD (Tether) en USDT (TrueUSD)

Een aantal andere bekende Stablecoins zijn TUSD (TrueUSD) die 1:1 tegen de dollar staat, EURS die 1:1 tegen de euro staat en PAX die 1:1 tegen de dollar staat. Je vindt deze Stablecoins niet op alle exchanges. Elke exchange heeft weer andere Stablecoins die gebruikt kunnen worden en sommigen hebben er zelfs meerdere.

Waarom gebruik je een Stablecoin?

Een Stablecoin gebruik je om snel te kunnen handelen op een exchange. Het is namelijk op veel exchanges lastig om cryptocurrencies snel naar euro’s (of dollars) om te zetten en euro’s (of dollars) snel om te zetten naar cryptocurrencies. Hiervoor moet vaak de Bitcoin eerst opgenomen worden en via een broker omgezet worden naar euro’s. Wil je even snel handelen, bijvoorbeeld wanneer je een daytrader bent of een mooie kans ziet, dan schiet het niet op om steeds maar terug te moeten gaan naar euro’s of dollars. Aangezien Stablecoins op dezelfde manier als cryptocurrencies te verhandelen zijn op een exchange en 1:1 de waarde van een euro of dollar hebben kun je Stablecoins gebruiken. Je verkoopt je Bitcoins bijvoorbeeld snel naar USDT en koopt snel weer terug via USDT.

Het grote voordeel van Stablecoins is dus dat je altijd een stabiele prijs hebt bij het handelen en ook snel kunt handelen. Je kunt Stablecoins zelfs zien als een soort tussenstop waarin er weinig met je geld kan gebeuren. Is de markt heel volatiel en zoek je een korte pauze, dan kun je jouw cryptocurrencies dus even omzetten naar bijvoorbeeld USDT.

Lees meer over Bitvavo Exchange: een geavanceerd en goedkoop handelsplatform voor Nederlanders

Toch hoort bij dit alles ook een kleine disclaimer, want het kan voorkomen dat een Stablecoin niet compleet gelijk staat aan bijvoorbeeld de dollar. Het kan een paar procenten afwijken omdat het een handelbare asset blijft. Daarbij is het bedrijf achter de Stablecoin niet altijd even transparant over de activa die het bezit en dus vragen sommigen zich af of je echt wat in handen hebt wanneer je een bepaalde Stablecoin bezit. Tot slot kunnen bedrijven achter de Stablecoin zelf munten ‘bijprinten’ en zo de markt manipuleren. Hoewel het nooit onomstotelijk bewezen is lijken sommige partijen die wel eens te doen.

Hebben Stablecoins de toekomst?

Die functie die Stablecoins hebben is vrij beperkt en het is een functie die vooral gericht is op de korte termijn. Het hele principe van cryptovaluta is immers dat we geen fiat (dollar, euro, etc) meer nodig hebben dus waarom zouden we er nu coins aan linken? De reden is natuurlijk vooral gemak; het snel kunnen traden. Wat de toekomst voor Stablecoins in het verschiet heeft is dan ook niet helemaal duidelijk. Wanneer cryptocurrencies wat minder volatiel worden (en dus stabieler worden) zijn ze meer geschikt als betaalmiddel en zal de Stablecoin op termijn overbodig raken.

Wil je zelf ervaren wat Stablecoins zijn en erin gaan handelen? Neem dan onze Binance handleiding door.

Lees meer over drie manieren om geld te verdienen met cryptocurrencies