Wat is TUSD en USDT? Alles dat je moet weten over TrueUSD en Tether

Als je cryptocurrencies verhandelt op een exchange dan heb je vast de afkortingen USDT en TUSD al eens gezien. Je kunt veel cryptocurrencies verhandelen voor USDT (Tether) en TUSD (TrueUSD), maar wat zijn deze ‘crypto’s’ nu precies en waarom zou je bijvoorbeeld jouw Bitcoin verkopen voor TUSD of USDT?

Wat is USDT (Tether)?

Zonder ver de geschiedenis in te duiken moet eerst gezegd worden dat USDT (Tether) ooit een echte altcoin was, zoals Litecoin en Monero. Toen droeg de munt de naam Realcoin. Maar, de concurrentie was groot en dus besloten de ontwikkelaars van Realcoin een andere koers te varen door de boel om te dopen naar Tether (USDT).

Lees meer over wat het juiste moment is om cryptomunten te kopen.

Tether is de eerste cryptocurrency die in de basis altijd gelijk staat aan 1 Amerikaanse dollar. 100 Tether (USDT) komt dan overeen met 100 Amerikaanse dollars. De reden voor de komst van Tether is dat dit eenvoudig met andere cryptocurrencies te verhandelen is, zonder tussenkomst van een bank waarop je jouw dollars moet zetten. Daarbij is – in theorie – de prijs altijd 1 dollar waardoor je zeker bent van de waarde van deze munt. Je kunt dus eenvoudig Bitcoin even verkopen voor Tether (USDT) en aan de kant zetten tot het moment dat je er weer iets mee wilt kopen. Natuurlijk kun je steeds je crypto munten verkopen voor euro’s en die euro’s op je bankrekening zetten maar dit kost veel in transactiekosten en is een hoop gedoe. USDT is de beste oplossing om het geld dat in cryptocurrencies zit even in een niet-volatiele munt te stoppen en aan de kant te zetten. Dit kan zelfs op een exchange.

Toch zit er een maar aan. Om een lang verhaal kort te maken is het geld dat achter Tether (USDT) zit niet zichtbaar. De munt is niet echt transparant en er bestaan twijfels over of deze munt daadwerkelijk gefundeerd is door echte dollars. Mede hierdoor kan de prijs van een USDT toch nog wel eens wisselen. De volatiliteit is niet zo groot als bij andere cyptocurrencies, maar in de praktijk kan 1 USDT ook 0,98 dollarcent zijn. Ook moet gezegd worden dat alle exchanges die handelen in USDT duidelijk in de disclaimer zetten dat er geen garantie op Tether zit. Je kunt geen dollars claimen bij een exchange mocht Tether zijn waarde verliezen, en ook kun je ze niet daadwerkelijk voor dollars omwisselen bij de exchange.

Ondanks deze ontwikkeling en waarschuwing is het nog altijd de beste en snelste manier om snel cryptocurrencies te verkopen voor een stabiele munt. Wil je toch echt naar euro’s verkopen, dan kan dat ook via deze weg. Let wel; je kunt dan niet even snel weer op een exchange je euro’s gebruiken. Dat kan wel met USDT.

Lees meer over het kopen van een cryptocurrency.

Wat is TUSD (TrueUSD)?

Een relatief nieuwe digitale munt is TUSD (TrueUSD). Simpel gezegd is dit de transparante versie van USDT, volgens de ontwikkelaars althans.

1 TrueUSD staat ook in dit geval gelijk aan 1 Amerikaanse dollar. Echter, in tegenstelling tot Tether (USDT) is TrueUSD (TUSD) minder gecentraliseerd. Het platform achter de munt – het TrustToken asset tokenization platform – verspreidt de dollars om het aantal TUSD dat in omloop is te dekken over meerdere trustbedrijven die escrow-overeenkomsten hebben ondertekend. Bovendien is men veel transparanter door middels afschriften aan te tonen wat er gebeurt en waar. Van elke rekening wordt getoond wat er opstaat waardoor er geen twijfel is over hoeveel dollar er aanwezig is.

Voor de rest gelden dezelfde eigenschappen voor TUSD als voor USDT; beiden zijn munten die je snel kunt kopen op een exchange en waarmee je jouw geld eigenlijk dus even aan de zijkant zet om op een later moment weer in een cryptocurrency te investeren.

TUSD en USDT op exchanges

Sinds mei 2018 gaan verschillende exchanges aan de slag met TrueUSD en de verwachting is dat deze munt op termijn mogelijk Tether (USDT) vervangt. Voor nu kun je dus, bijvoorbeeld op Binance, in USDT en TUSD handelen, en zelfs USDT voor TUSD verkopen.

ACTIE: NU GEEN HANDELSKOSTEN WANNEER JE CRYPTO KOOPT VIA BITVAVO