Bitcoin, Litecoin of Ethereum – welke cryptocurrency moet je kopen?

In ons artikel over het inrichten van je cryptocurrency portfolio kun je lezen dat we altijd adviseren een groot deel van je budget te investeren één of meerdere van de grote coins; Ethereum, Bitcoin en Litecoin. En daar zijn redenen voor want deze cryptovaluta hebben hun waarde de afgelopen jaren bewezen, komen met een bepaalde reputatie en worden gesteund door een grote groep ontwikkelaars en gebruikers. Maar, als jij je portfolio nu in moet richten waar investeer je dan in? Ethereum, Bitcoin of Litecoin?

Lees meer over de snelste en goedkoopste manier om cryptocurrency te kopen

Laten we voorop stellen dat je met deze keuze weinig fout kunt doen. Je kunt immers spreiden; koop van elk wat. En ook al kies je voor één of twee van deze munten dan is de kans klein dat je een grote fout maakt. Het zijn immers relatief stabiele coins die met de markt meebewegen en genoeg perspectief bieden. Toch zijn er redenen om voor de een of de ander te kiezen, en die zetten we hieronder uiteen.

Kies voor Bitcoin

Bitcoin is nog altijd de koning van de cryptocurrencies. Bitcoin bepaalt dan ook grotendeels nog altijd hoe de markt zich ontwikkelt. Gaat Bitcoin hard omlaag; dan volgt de rest. Gaat Bitcoin hard omhoog; dan verkoopt men vaak de andere coins om vol in Bitcoin te stappen. Met Bitcoin zit je dus eigenlijk nooit fout, zeker wanneer de marktdominantie van deze munt boven de 50 procent ligt (wat op het moment van schrijven ook zo is).

Lees meer over hoeveel procent van je portfolio moet bestaan uit Bitcoin?

Daarbij komt dat er nog altijd veel interesse is in Bitcoin, zowel van investeerders (professioneel en particulier) als van retailers die het mogelijk maken om producten met Bitcoins te kopen. Aangezien betalingen met Bitcoin steeds vaker geaccepteerd worden – zeker met het oog op internationale transacties – is de kans groot dat de vraag naar Bitcoin alleen nog zal stijgen. De verwachtingen zijn dat Bitcoin nog genoeg ruimte heeft om te groeien, en dat maakt het een interessante investering.

Kies voor Ethereum

Ethereum is klein begonnen, naast Bitcoin, maar is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze en zeer grote blockchain. Er wordt constant gewerkt aan de ontwikkelingen op het gebied van de Ethereumblockchain en daardoor wordt het voor ontwikkelaars en bedrijven steeds aantrekkelijker om in te stappen. Het is belangrijk om te weten dat Ethereum zelf een platform is waar bedrijven en ontwikkelaars op aan de slag kunnen. Zij kunnen hun eigen slimme contracten en applicaties maken op de blockchain en maken daarbij gebruik van Ether. 95 van de 100 ICO’s (startende cryptoprojecten) worden nog altijd op het Ethereum platform uitgebracht. Het verschil tussen Bitcoin en Ethereum is dan ook dat Bitcoin in de basis een betaalmiddel is, terwijl Ethereum een platform is waarop gebouwd kan worden.

Lees meer over tips om te beginnen met cryptocurrencies

Omdat Ethereum veel meer is dan alleen een munt, is de kans reëel dat de waarde alleen maar verder stijgt. Hoe meer bedrijven gebruikmaken van de blockchain en hoe meer ontwikkelaars applicaties maken, hoe groter de vraag naar Ether stijgt. En dat betekent dat de prijs van Ethereum ook stijgt in dat geval. Ethereum heeft een sterke basis met een grote community, aanpasbaarheid en het vermogen om constant verder te ontwikkelen op de hoofdketen of een van de vele zijketens. De snelheid, groeipotentie en de veiligheid maken dit een goede investering.

Kies voor Litecoin

Litecoin wordt gezien als het ‘echte’ kleine broertje van Bitcoin en dat komt omdat Litecoin in de eerste plaats ook een cryptocurrency is die als betaalmiddel moet dienen maar in de tweede plaats omdat Litecoin vaak gebruikt wordt om nieuwe technieken voor Bitcoin te testen. Neem bijvoorbeeld het Lightning-netwerk, dat eerst op Litecoin uitkwam en langzaam overgezet wordt naar Bitcoin.

Litecoin is in het afgelopen jaar hard gedaald, maar kenners zien de prijs weer net zo hard stijgen als dat hij gedaald is. Litecoin heeft veel toepassingsmogelijkheden door de snelheid van transacties, de flexibiliteit en ook de goedkope transacties. Er zit nog veel rek in deze munt en het blijkt al jaren een prima investering naast de andere twee grote munten.

Lees meer over welke cryptocurrencies je nu het beste kunt kopen